13 curiozități ale limbii române

Sursă foto: cleanpng.com

Dincolo de cuvintele utilizate în mod curent în vorbire, limba română ascunde şi alte construcţii care definesc curiozităţi ale vocabularului naţional. Vă prezentăm astăzi o selecţie de șapte curiozităţi ale limbii române, pe care le regăsim în Dicţionarul Explicativ al Limbii Române.

1. Oficial, cu o lungime de 44 de litere, cel mai lung cuvânt din limba română (pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză) se află pe locul 3 în topul celor mai lungi cuvinte din Europa. Acesta, conform dex, este o boală pulmonară provocată de inhalarea prafului de siliciu vulcanic, care depunându-se în bronhii afectează funcționarea normală a plămânilor.

Pe primul loc se află un cuvânt german cu o lungime de 79 de litere, iar pe locul 2 un cuvânt turcesc cu o lungime de 70 de litere, ambele fiind cuvinte compuse, în timp ce cuvântul românesc este unul tehnic). Neoficial mai există alte două cuvinte mai lungi (un cuvânt în islandeză cu o lungime de 64 de litere și un cuvânt finlandez cu o lungime de 61 de litere), însă acestea nu sunt incluse în dicționare, fiind mai degrabă glume lingvistice.

Scared Friends Tv GIF - Find & Share on GIPHY
Sursă: giphy.com

2. În DEX vom găsi doar câte un singur cuvânt care începe și se termină cu literele „h”, „î”, „j”, „x”. Ex: hemistih, înzăvorî, jivraj, xerox;

3. Limba română este singura limba europeană în care se poate face o propoziție completă, formată din 8 cuvinte care conțin doar vocale: „Oaia aia e a ei, eu o iau”.

The Best King GIF by TV Land - Find & Share on GIPHY
Sursă: giphy.com

4. Singurul cuvânt din DEX care conţine patru consoane la sfârşit: „kitsch” (termen folosit pentru a desemna un obiect decorativ de prost gust). 

5. Cel mai lung cuvânt care conține doar vocale: uiuiu.

Ferris Buellers Day Off Singing GIF - Find & Share on GIPHY
Sursă: giphy.com

6. Aproape 40% din totalul cuvintelor din vocabularul limbii române provin din franceză și italiană, dar în schimb avem 3 cuvinte care ne reprezintă tradițiile în patrimoniul cultural UNESCO: „dor”, „doină”, „colind”;

7. Cel mai lung cuvânt care conține o singură consoană: acioaiei.

Confused What Are You Doing GIF - Find & Share on GIPHY
Sursă: giphy.com

8. Limba română este una dintre cele 5 limbi în care se oficiază slujbe pe muntele Athos.

9. Cel mai lung cuvânt care incepe și se termină cu o vocală și în rest conține doar consoane: înspre.

Best Gif Wtf GIF - Find & Share on GIPHY
Sursă: giphy.com

10. Cea mai mare diferenţă de litere între forma de plural şi singular o are substantivul „om” – „oameni” (4 litere).

11. Cel mai lung cuvânt care denumește o localitate din Romania: Constantinești.

Star City GIF - Find & Share on GIPHY
Sursă: giphy.com

12. Într-o viață de 70 de ani un om rostește în jur de un miliard de cuvinte, deci putem spune că în medie repetăm de peste 666.000 de ori fiecare dintre cele 1500 de cuvinte uzuale din limba română.

13. Cel mai scurt cuvânt care denumește o localitate: Ip.

Sign Language Objects GIF by Sign with Robert - Find & Share on GIPHY
Sursp: giphy.com

Surse: webcultura.ro, dicție.ro, adevărul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *