Exprimări greșite în limba română

Sursă foto: cleanpng.com
  • „Pentru la” este o exprimare greșită deoarece în limba română nu există o asemenea prepoziție compusă. Explicația anomaliei stă în legea minimului efort: Îmi trebuie un rucsac pentru la munte. Vorbitorul subînțelege informația pentru mersul la munte. Iată enunțuri similare: Am făcut cumpărături pentru la țară. E un penar pentru la școală. O să-mi iau un sandvici pentru la serviciu.
  • „Perioadă de timp” este pleonasm. Și în matematică se mai folosește termenul perioadă, însă sensul se percepe din context, așa că nu este necesară dezambiguizarea prin adăugarea sintagmei de timp. Pleonasm este și dar totuși.
  • „Ca și prim-ministru” sau „ca și om de presă” sau ca orice altă formulare de acest gen, introducerea lui și între ca și ce urmează după el este greșită. Originile acestei probleme cred că se află în evitarea cacofoniilor, un fel de ca virgulă croitor, dar cu și în loc de virgulă. Iar lipsa crasă de educație a celor din spațiul public a dus la extinderea acestei orori indiferent de cuvântul de după ca. Pentru cacofonii soluția este evitarea cacofoniei cu totul, prin reformulare. Pentru ca și soluția este ca.
  • „Am decât o treabă de rezolvat”. Folosirea lui decât în loc de doar sau numai este una dintre cele mai răspândite greșeli gramaticale. Adverbul decât se folosește numai atunci când avem construcții negative, deci ori spunem Nu am decât o treabă de rezolvat sau Am doar/numai o treabă de rezolvat.
  • „Eu vroiam să mergem la alt film”. Din start, este greșit! Ce trebuie să știți este că în limba română există două verbe care exprimă aceeași idee: a vrea și a voi. Dar nu a vroi. Greșeala apare atunci când trebuie să formăm la indicativ timpul imperfect. Potrivit DOOM, formele corecte sunt : eu vream/voiam, tu voiai (mai rar – vreai), el vrea/voia, noi vream/voiam, voi vreați/voiați, ei vreau/voiau. Vroiam – această combinație între cele două verbe – nu este acceptată și este considerată o greșeală gramaticală.
  • Folosirea greșită a pronumelor de întărire, care au au rolul de a pune în evidență, de a sublinia persoana la care se referă, e una dintre cele mai frecvente greșeli de gramatică din limba română. Dacă o doamnă spune că Eu însumi am văzut cele întâmplate este greșit, pentru că forma corectă la feminin singural este eu însămi.

Formele corecte:

Masculin, singular                  Masculin, plural

Eu (pe mine, mie) însumi       noi (pe noi, nouă) înşine

Tu (pe tine, ție) însuţi             voi (pe voi, vouă) înşivă

El (pe el, lui, pe sine) însuşi   ei (pe ei, lor) înşişi

 Feminin, singular                    Feminin, plural    

Eu (pe mine) însămi                noi (pe noi, nouă) însene

Tu (pe tine) însăţi                    voi (pe voi, vouă) înșevă

Ea (pe ea, pe sine) însăşi          ele (pe ele, lor) înseşi (însele)

Surse: republica.ro, liviuvasilescu.ro, life.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *