Dezacordul

Sursă foto: cleanpng.com

Acesta apare, de regulă, în cazul articolului posesiv genitival. Ei bine, aceast tip de articol realizează legătura între obiectul posedat și posesor, motiv pentru care este necesar să se acorde în gen și numărul cu obiectul, și nu cu posesorul. De exemplu, corect este să spunem, cartea îngrijită a elevului, și nu cartea îngrijită al elevului sau pantalonii cei galbeni ai fetei, și nu pantalonii cei galbeni a fetei.

Tot în această categorie intră și lipsa acordului între subiect și predicat. Această eroare apare, de cele mai multe ori, când subiectul propoziției este multiplu. De pildă, am întâlnit construcții de tipul: Eu și sora mea cânt la pian în loc de Eu și sora mea cântăm la pian. În momentul în care subiectul unei propoziții conține două sau mai multe cuvinte, deci este multiplu, e obligatoriu ca predicatul să fie și el la numărul plural.

Una dintre greşelile frecvente este folosirea lui în ceea ce privesc în loc de în ceea ce priveşte. E un caz care ilustrează impecabil felul în care greşesc unii vorbitori fiindcă vor să nu greşească, dar le lipsesc anumite noţiuni elementare de sintaxă. Ca să lămurim lucrurile, formula corectă este în ceea ce priveşte, indiferent dacă ne referim la o propunere, la nişte străzi, la nişte situaţii sau la nişte persoane. Vom spune, aşadar, În ceea ce priveşte lucrările la metrou, se constată mari întârzieri, şi nici în ruptul capului În ceea ce privesc lucrările de la metrou, se constată mari întârzieri. La fel, vom spune În ceea ce priveşte premiile literare, prefer să nu mă pronunţ (variantă corectă) şi sub nicio formă În ceea ce privesc premiile literare, prefer să nu mă pronunţ (variantă greşită).

E greşită afirmația: Eu sunt singurul care AM venit cu o soluţie. Avem aici o frază cu două propoziţii, o principală şi o subordonată relativă întrodusă prin pronumele care. A doua propoziţie: care am venit cu o soluţie. Aici e dezacordul. Subiectul meu este aici pronumele care, el îmi impune acord la persoana a 3-a singular sau plural, după caz. Or, aici, eu am făcut acordul la pers 1 singular. Asta pentru că m-a influenţat mental Subiectul la pers 1 din propoziâia principală: eu.

Forma corectă a acestui exemplu este aceasta: Eu sunt singurul care A venit cu o soluţie. Punem verbul la pers a 3-a singular, pentru că subiectul meu este pronumele care, el cere acest acord.

Alt exemplu: Tu eşti prima care AI spus că e o idee bună. Avem aceeaşi greşeală. Facem greşit acordul verbului din subordonată cu subiectul principalei.

Varianta corectă este: Tu eşti prima care A spus că e o idee bună. Subiectul verbului a spune este pronumele relativ care, cu el voi face acordul la persoana a treia singular.

Dezacordul pronumelui „care”:

Greşit: Avem o economie de pe urma căruia o ducem bine.

Corect: Avem o economie de pe urma căreia o ducem bine.

Primul exemplu conţine o greşeală – dezacordul pronumelui care. Ar fi trebuit să se folosească acest pronume la feminin, acordat cu substantivul economie, la care se referă pronumele, ca în cel de-al doilea exemplu.

Acordul prin atracţie cu alt element din propoziţie:

Greşit:

Numărul imigranţilor est-europeni care vin în Marea Britanie sunt la cel mai scăzut nivel…

În această frază, subiectul din propoziţia principală este substantivul numărul, iar imigranţilor este un atribut genitival subordonat substantivului numărul.

Predicatul ar fi trebuit să fie la singular, la fel ca substantivul numărul, dar a fost utilizat greşit cu atributul imigranţilor, care era mai aproape de predicat.

Corect:

Numărul imigranţilor est-europeni care vin în Marea Britanie este la cel mai scăzut nivel…

Acest tip de greşeală, în care acordul se face cu alt element din cauza apropierii sale în enunţ, este cunoscut sub numele de acord prin atracţie.

Surse: meditatiicursuri.ro, www.digi24.ro, antena3.ro, curentul.net

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *