De ce formula „Crăciun fericit” este greșită? Cum o înlocuim?

Nu a mai rămas așa de mult timp până la tradiționalele „Sărbători fericite”, „Crăciun fericit” și alte urări din această categorie. Urări formulate GREȘIT. Și dacă tot ne aflăm în perioada sărbătorilor de iarnă, echipa gram de gramatică v-a pregătit o listă de urări greșite și o alternativă corectă a acestora.

Sursă foto: cleanpng.com

„Crăciun fericit” este o formă pleonastică, cum pot fi alfel sărbătorile decât fericite? Să nu uităm totuși de semnificația Crăciunului, acesta semnifică nașterea Domnului, prin pătrunderea în esență a acestei sărbători ne dăm seama că e fericit. Puteți utiliza formula „Crăciun binecuvântat” sau „Crăciun liniștit”.

„Sărbători fericite”, aceeași greșeală ca și în cazul „Crăciun fericit”. Până la urmă nu sunt sărbătorile fericite, ci oamenii care sărbătoresc. De aceea puteți să reformulați altfel mesajul „Fiți fericiți de sărbători” sau „Sărbători împlinite”.

Și pentru că timpul trece foarte repede, mai accentuăm o greșeală de exprimare pe care, cu siguranță, urmează să o auzim des în timpul Sărbătorilor de Paști. Formula „Paște fericit” stârnește dileme ori de câte ori este rostită sau auzită. Care este totuși forma corectă „Paști” sau „Paște”? DOOM acceptă ambele forme, una fiind la plural și una la singular. Deoarece nu vrem să primim răspunsul ironic „paște tu!” și nu vrem nici să spunem „Un Paști fericit”, putem folosi „Un Paște luminos” sau „Sărbătorile Paștelui să vă aducă doar bucurii”.

Sperăm că v-au fost de folos reformulările de mai sus, iar dacă te-au ajutat, arată articolul și prietenilor tăi.

Surse: Digi24.ro, Adevărul.ro

2 comentarii

  1. La noi se exprimă, Să vă fie de bine cu sfintele sărbători! Așa e corect să ne exprimăm!!!???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *