Pronumele de întărire. Reguli de acordare

Sursă foto: cleanpng.com

Pronumele de întărire are rolul de a pune în evidență, de a sublinia persoana la care se referă. Acestea provin din vechiul pronume însu (însă), din care au derivat și pronumele dânsul/dânsa, la care se adaugă formele neaccentuate de dativ ale pronumelui personal sau reflexiv – mi, ţi, şi, ne, va, le : însumi, însăți, însuși, înșine, înșivă, înșiși,însămi, însăți, însăși, însene etc.

De regulă, formele pronumelui de întărire se folosesc pe lângă un pronume sau un substantiv, devenind adjective pronominale de întărire : Copilul (el) însuşi a recunoscut greșeala/ Maria (ea) însăşi s-a dus să-i întâmpine pe oaspeți/Însuşi directorul (el) s-a implicat în această problemă etc.

La plural, când substantivele determinate sau înlocuite de un pronume personal sunt de genuri diferite, acordul în gen al adjectivului pronominal de întărire se face cu substantivul de genul masculin: Mihai şi Ana – noi înşine.

Acordul în persoană şi număr se face prin pronumele personal sau reflexiv care intră în componenţa adjectivului pronominal de întărire (-mi, -ţi, -şi, -ne, -vă, -le): eu însumi, tu însuţi, el însuşi etc.

Surse: cumsescrie.ro, destepti.ro.

Un comentariu

  1. Ar trebui precizate si formele acestu adj pron de întărire la cazul D-G (ex Elenei insesi etc).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *