Părți de vorbire și părți de propoziție

Sursă foto: cleanpng.com

Morfologia limbii române este destul de complexă și grea, de aceea este foarte bine să revenim des la niște reguli pe care nu trebuie să le uităm vreodată. Echipa #gramdegramatică a decis să vă amintească care sunt părțile de vorbire și cele de propoziție, iar dacă încă nu le-ați învățat, acum este momentul.

Fiecare parte de propoziție este exprimată printr-o parte de vorbire. Subiectul poate fi exprimat printr-un substantiv, pronume, verb la infinitiv („A merge este sănătos ”) sau la supin („De citit este folositor”), adverb cu rol de substantiv sau interjecție. Predicatul este exprimat prin verb. Atributele sunt de mai multe feluri, substantivale, pronominale și adjectivale, de obicei sunt exprimate de partea de vorbire din care se clasifică (ex: atributul pronominal exprimat printr-un pronume). Complementul este partea secundară de propoziție care determină un verb.

Surse: igrammar.ro, igrammar.ro

2 comentarii

  1. …Ar fi foarte multe de spus, mai exact de completat…Aș spune doar că nu mi se pare deloc corect să spui că predicatul este exprimat prin verb! Mai întâi prezinți clasificarea predicatelor(verbal, respectiv, nominal), apoi spui că predicatul verbal poate fi exprimat mai ales prin verbe la moduri personale(care, de atfel, se numesc și predicative, cauza fiind evidentă…). Ca să nu mai vorbim de predicatul nominal…Ar fi foarte multe de spus! Ca și despre celelate părți de propoziție, precum și despre părțile de vorbire, de altfel! Fără supărare, chiar dacă autorul nu a dorit (nici nu se putea, de altfel!) să facă o prezentare exhaustivă a subiectelor în cauză – morfologia și, respectiv, sintaxa – totuși putea fi gândită și prezentată altfel…Chiar dacă nu e rău deloc că există o preocupare așa de intensă relativ la gramatica limbii române! Din contră, este foarte bine!!! Așa, sincer, că mulțumim autorului!

  2. Îmi cer scuze! În comentariul meu, dintr-o foarte mare grabă, s-a ,,strecurat,, o greșeală! Este vorba despre ultima propoziție. O corectez: ,,Așa că, sincer, mulțumim autorului!,,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *