Curricula VS Curriculum. Care-i diferența?

Sursă foto: cleanpng.com

Termenul de curriculum provine din limba latină şi este consemnat pentru prima dată în documentele universitatilor din Leiden-Olanda (1582) şi Glasgow-Scoţia (1633).

În limba latină curriculum are mai multe semnificații, printre care figurează alergare, cursă, parcurgere, drum, scurtă privire, iar verbul respectiv, currere, înseamnă a alerga, a se grăbi, a parcurge. Limbile moderne actuale au preluat ideea de parcurgere, drum, scurtă privire, precum și sintagma curriculum vitae (cu sensul de Biografie scurtă, cuprinzând toate indicațiile privitoare la starea civilă, la situația unui candidat etc.), această denumire având și o abreviere curentă, CV (pronunțată „sivi”).

Mulți consideră că forma curricula este la singular, ca și casa, masa, făcând o analogie eronată cu formele articulate de singular ale substantivelor feminine din limba română. Tot prin această falsă analogie a apărut și „un plural din plural” – ”curricule”, ca și case, mese, căci este mai ușor să spunem greșit ”două curicule”, decât să zicem corect, dar neobișnuit pentru noi două curricula.

Prin urmare, într-o exprimare corectă și îngrijită se vor folosi curriculum pentru singular și curricula sau curriculumuri pentru plural, evitându-se formele inadecvate „curriculă” și „curricule”.

Surse: pedagogie101.wordpress.com, www.timpul.md.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *